מכתב לח”כ יונתן מישריקי: חשיפת חוסר שקיפות במשרד הבריאות וקריאה לפעולה נגד ה’דיפ סטייט’.
מכובדי ח”כ מישריקי,
תקציר מנהלים: אני, אזרח מן השורה, פונה אליך בעקבות חוסר שקיפות חמור של משרד הבריאות, שפגע בזכותי לחופש מידע. הגשתי בקשות חופש מידע לגיטימיות, אך המשרד התעלם מהן במשך תשעה חודשים, בניגוד לחוק. בישיבת ועדת הבריאות ב-8 באוגוסט 2024, ד”ר שרון אלרעי-פרייס טענה שהמשרד שקוף ועונה על הבקשות ולכן הגשתי תלונות ליחידה הממשלתית לחופש המידע שקבעה שכל התלונות שלי מוצדקות והורה למשרד לתקן את הליקוים אך המשרד בחר להתעלם גם מהיחידה ובכך הפר את החלטת ממשלה 2950. התנהלות זו משקפת “דיפ סטייט” – גורמים בלתי נבחרים שפועלים בחוסר שקיפות, כפי שראש הממשלה נתניהו טען ב-19 במרץ 2025. אני מבקש חקירה על דברי פרייס, חיוב המשרד לענות לבקשות חופש מידע, בדיקת הפרת החלטת הממשלה, ופעולה למתן סמכויות אכיפה ליחידה הממשלתית כדי להבטיח שקיפות ואחריות גם במערכת הבריאות.
החוויה האישית שלי: מאבק לשקיפות נגד חומות בירוקרטיות
בעוונותי הגשתי בקשות חופש מידע כדי להבין את פעולות המשרד. בין הבקשות שהגשתי:
- מה אחוז דיווחי הכזב בפוסט של המשרד על תופעות לוואי?
- מי היו חברי צוות “איפכא מסתברא” במגפת הקורונה, מה היתה השקפתם, ואם לא היה צוות כזה – מדוע?
- מספר נשים הרות שחוסנו נגד קורונה, באיזה שליש של ההיריון, האם ניתנה הסכמה מדעת, וכמה הפלות ולידות מת היו?
- מה היו הדיונים שהובילו להסרת תרופת איברמקטין/סטרומקטול ממדפי קופות החולים?
בקשות אלה היו רציניות וממוקדות, ונועדו לשפוך אור על החלטות שמשפיעות על בריאות הציבור.
עם זאת, משרד הבריאות התעלם מהן במשך תשעה חודשים – הרבה מעבר למועד המרבי של 120 יום המותר בחוק חופש המידע (תשנ”ח-1998). הרגשתי חסר אונים מול מערכת שמסרבת לתת תשובות, וחשתי שזכותי הבסיסית לדעת נרמסת.
דברייה של ד”ר שרון אלרעי-פרייס בוועדת הבריאות
בישיבת ועדת הבריאות ב-8 באוגוסט 2024, ד”ר שרון אלרעי-פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור, התייחסה לבקשות חופש מידע ואמרה: “לעניין בקשות חוק חופש מידע, צריך להבין שאיגודים, עמותות וקבוצות מסוימות מפגיזות את המשרד במאות דרישות של חופש מידע שמנסים לענות עליהן… והוא נותן, מגיב, ויש אנשים עם אג’נדות ואינטרסים שלא מנסים לקבל תשובות ענייניות אלא פשוט להטריל”. היא הוסיפה ש”משרד הבריאות פעל ופועל בשקיפות הכי מירבית שיש”.
אני, כאזרח פרטי, יכול להעיד שדבריה אינם נכונים. הבקשות שלי לא היו “הטרלות”, אלא שאלות לגיטימיות על החלטות שפגעו בי ובציבור – ובכל זאת, לא קיבלתי מענה. דבריה של פרייס הטעו את הוועדה, והציגו את משרד הבריאות כשקוף בעוד שהוא פועל בחוסר שקיפות מוחלט.
משרד הבריאות מפר החלטת ממשלה
לאחר דבריה של פרייס, הגשתי תלונות ליחידה הממשלתית לחופש המידע על כל הדוגמאות שהצגתי לך ובכולם סיום התהליך היה: “אנו מוצאים את התלונה בעניין אי מתן מענה במועד לבקשה כמוצדקת”, והנחתה את משרד הבריאות לספק מענה. עם זאת, המשרד התעלם מההנחיה, ובכך הפר את החלטת ממשלה 2950 (תשנ”ח-1998), שהסמיכה את היחידה לברר תלונות כאלה. היחידה המליצה לי לעתור לבית המשפט, אך אגרת עתירה של 2,200 ש”ח לכל בקשה היא מחסום כלכלי בלתי עביר עבורי כאזרח מן השורה. האם החוק לא חל על משרד הבריאות?
חשש מהשפעת ה”דיפ סטייט”
ב-19 במרץ 2025, ראש הממשלה נתניהו טען שקיים “דיפ סטייט” בישראל – רשת של גורמים שפועלים מאחורי הקלעים בניגוד לרצון העם. חוויתי מוכיחה שקיים “דיפ סטייט” היא מראה שמשרד הבריאות, תחת הנהגת בכירים כמו ד”ר אלרעי-פרייס, פועל כ”דיפ סטייט”: הוא מטעה את הוועדה, מתעלם מבקשות חופש מידע, ומפר החלטות ממשלה – והכל ללא דין וחשבון. ה”סטייט” – המדינה הרשמית – מאפשר זאת, שכן היחידה הממשלתית לחופש המידע חסרת סמכויות אכיפה, מה שהופך את החלטת הממשלה לשקיפות לחסרת משמעות מעשית. אני חושש שהתנהלות זו תמשיך לפגוע בזכויותינו, ותשאיר אותנו, האזרחים, בחושך לגבי החלטות שמשפיעות על חיינו.
דרישה לפעולה
אני מבקש ממך, כיו”ר ועדת הבריאות, לפעול בדחיפות כדי להבטיח שקיפות ואחריות במערכת הבריאות:
- לחייב את משרד הבריאות לענות באופן מלא ומדויק לבקשות חופש מידע, כנדרש בחוק.
- לפתוח בחקירה על דבריה של ד”ר שרון אלרעי-פרייס בוועדה ב-8 באוגוסט 2024, ולדרוש ממנה לתת דין וחשבון על הטעיית הוועדה.
- לבדוק את התעלמות משרד הבריאות מהחלטת ממשלה 2950, ולחשוף את הגורמים הבלתי נבחרים שפועלים כ”דיפ סטייט”.
- לפעול להעניק ליחידה הממשלתית לחופש המידע סמכויות אכיפה, כדי שתוכל להטיל סנקציות על משרדים שמפרים את החוק.
אני סמוך ובטוח שתפעל בנחישות כדי להגן על זכותנו לשקיפות ולדמוקרטיה אמיתית. אשמח לעמוד לרשותך לכל הבהרה או מידע נוסף, ואני מקווה שוועדת הבריאות תוביל שינוי אמיתי שיחזיר את האמון שלנו במערכת הבריאות.
רצ”ב החלטות היחידה הממשלתית לחופש מידע
בכבוד רב,
פנחס (פינה) פיקר
פה היה סלולר שלי